Dwayne Johnson apja

Rocky Johnson (1944. augusztus 24. – 2020. január 15.) kanadai hivatásos birkózó. A National Wrestling Alliance számos címe közül ő volt az első fekete Georgia nehézsúlyú bajnok, valamint az NWA televíziós bajnoka. 1983-ban megnyerte a World Tag Team Bajnokságot partnerével, Tony Atlasszal, így ő lett az első fekete bajnok a WWE történetében. Ő a színész és az egykori WWE-birkózó, Dwayne Johnson édesapja.

Dwayne Johnson apja

Korai élete

Johnson Wayde Douglas Bowles néven született az új-skóciai Amherstben, ahol Lillian (1919–1996) és James Henry Bowles (1888–1957) öt fia közül negyedikként született. Fekete újskóciai származású, a fekete lojalisták leszármazottja, akik az amerikai függetlenségi háború után egy egyesült államokbeli ültetvényről menekülve vándoroltak be Új-Skóciába, és részben ír felmenőkkel is rendelkeztek. 16 évesen Johnson Torontóba költözött, ahol birkózni kezdett, és mellette teherautó-sofőrként dolgozott. Kezdetben ökölvívónak készült, végül olyan nagyságokkal csapott össze, mint Muhammad Ali és George Foreman, de mindig lenyűgözte a birkózás.

Profi birkózó karrierje

Johnson hivatásos birkózóként kezdte pályafutását 1964-ben Dél-Ontarióban. Nem sokkal debütálása után legálisan a becenevére változtatta a nevét. A Rocky Johnson nevet választotta két kedvenc boksznagysága előtt: Rocky Marciano és Jack Johnson, utóbbi az első fekete nehézsúlyú bokszbajnok. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek közepén jelentős sztár volt Kaliforniában. Los Angelesben fellépett Freddie Blassie-val, A pusztítóval és John Tolosszal.

Az 1970-es években a National Wrestling Alliance legjobb versenyzője volt, címmérkőzéseket kapott az akkori világbajnok Terry Funk és Harley Race ellen. Alkalmas volt a tag team birkózásra, több regionális tag team bajnokságot nyert az NWA-ban. Johnson folyamatosan birkózott a memphisi promócióban, gyakran összeveszett Jerry Lawlerrel, és egy ponton elnyerte Lawler koronáját.

Birkózó Világszövetség (1982–1985)

1982-ben Johnson összeveszett Don Muracóval, Greg Valentine-nal, Mike Sharpe-pal, Buddy Rose-zal és Adrian Adonisszal. Ezután Tony Atlasszal összeálltak tag csapatként. A Championship Wrestling 1983. december 10-i epizódjában legyőzték a vad szamoaiakat (Afa és Sika) a Tag Team bajnoki címért. Ők voltak az első fekete férfiak, akik WWF-bajnokságot nyertek.

Későbbi karrierje (1985–1991)

Miután 1985 júniusában elhagyta a WWF-et, Johnson a Central States-ba, Tennessee-be, Hawaii-ba, Portlandbe, Puerto Ricóba és a független körzetbe ment. Hawaiin bátyjával, Ricky Johnsonnal szövetkezett.

Visszavonulás

Miután 1991-ben visszavonult, Johnson Pat Pattersonnal együtt birkózni tanította fiát, Dwayne-t. Míg kezdetben ellenállt, hogy fia bekerüljön egy rendkívül nehéz vállalkozásba, Johnson beleegyezett, hogy kiképezze. Johnson nagy szerepe volt abban, hogy Dwayne aláírt egy WWF szerződést.

2003 elején Johnsont felvették edzőnek a WWE fejlesztési területére, az Ohio Valley Wrestlingre, de májusban elengedték. Visszatért a ringbe, és 2003. november 29-én legyőzte Mabelt egy bokszmeccsen a Memphis Wrestlingben. 2008. február 25-én Johnsont bekerült a WWE Hírességek Csarnokába. 2019. december 20-án Johnson csatlakozott az International Pro Wrestling Hall of Fame igazgatóságához.

Magánélete

Johnson a Soulman című önéletrajzában elmesélte, hogy első feleségével, Una Sparks-szal egy bálban ismerkedtek meg, miközben bokszolóvnak készült. Két gyermekük született, Curtis és Wanda, akiknek köszönetet mondott a 2008-as WWE Hírességek Csarnokába való beiktatásán. Míg Una-val házasodott össze, romantikus kapcsolatba került Ata Fitisemanu Maiviával, a birkózólegenda „High Chief” Peter Maivia lányával. Ata találkozott Rockyval, miután Maivia és Johnson tag csapattársak voltak egy mérkőzésen a független pályán. Peter Maivia helytelenítette kapcsolatukat, mert Johnson birkózó volt. Fiuk, Dwayne 1972. május 2-án született.

Johnson kijelentette, hogy két családjának eltartása érdekében takarékos életmódot folytatott. Nem árulta el, hogy Una tudott-e Atáról és Dwayne-ről, de kijelentette, hogy ultimátumot adott neki, hogy hagyja abba a birkózást, különben el kell válniuk, mivel Jehova Tanúi „nem hittek a véres sportban”. Elmondta, hogy ő és Una barátságosan váltak el, és jó barátok maradtak. Texasban elvált, majd 1978. december 21-én Floridában házassági engedélyért folyamodott, hogy feleségül vegye Atát. Azzal, hogy feleségül vette, a híres szamoai Anoa’i család tagja lett. 2003-ban váltak el.

Rocky Johnson családja

Jogi problémák

1987-ben Johnsont letartóztatták, és vádat emeltek egy 19 éves tennessee-i nő megerőszakolása miatt. A vádak miatt a birkózás feketelistájára került, ami alkoholizmushoz és fiával való feszült kapcsolathoz vezette, mígnem néhány évvel később leszokott az alkoholról.

2000-ben, miközben a floridai davie-i Pine Island Közösségi Központban dolgozott, Johnsont többször is vizsgálták helytelen magatartása miatt, beleértve a női munkatársak tapogatását. Később lopással vádolták, miután állítólag hazavitt egy sportfelszerelést, valamint állítólagosan nem megfelelő módon megragadta egy női munkatársát. A Broward State Attorney’s Office, bár megjegyezte, hogy elegendő bizonyíték”áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy Johnson tapogatta munkatársát, elutasította a vádemelést, mert a nő félt a nyilvánosságtól.

Halála

2020. január 15-én, 75 évesen Johnson tüdőembóliában halt meg abban az otthonban, amelyet fia vásárolt neki a floridai Lutzban. Az embóliát a lábában kialakult mélyvénás trombózisból származó vérrög okozta.